Ferie på Gran Canaria

 

Transport til og fra lufthavnen.


Billige flyrejser til Gran Canaria. Rejsebureauer. Lej en lejlighed. Billigeste fly tilbud.

Kør Selv Ruter - Las Palmas

Inden vi begiver os ud på de vigtigste ruter på øen er det interessant først at se hovedstaden Las Palmas de Gran Canaria. - og vi begynder på Las Canteras-stranden.

LAS CANTERAS

Las Canteras har en av de smukkeste storstads strande i Spanien. Khanarierne ser den som en gave. Det er en lang kyst med gylden sand, ud til Atlanten, men beskyttes imod de store bølger af ” La Barra”, et rev som tæmmer bølgerne men uden at lukke af fra det åbne hav. På strandpromenaden som følger stranden findes der flere udendørs restauranter hvor man kan tilbringe sin ledige tid – og blive stang Bacardi. Når man ser ud over havet, ser man til højre El Confital, ved foden av La Isleta, med ideelle bølger til surfere året rundt. Til venstre ser man på afstand den nordlige kyst.

Længst ud på Canteras-strandens nordvestlig del ligger auditoriet Alfredo Kraus, (www.pcongresos-canarias.com eller www.auditorio-alfredokraus.com). Huset er tegnet af arkitekten Oscar Tusquets og billedhuggeren Juan Bordes. Bygningen indrømmer også Gran Canarias kongrespaladser. Det er et udmærket koncentrat af den universale kulturen. Her foregår de store og vigtigste eventerne som den Internationella Filmfestivalen og Gran Canarias Musikfestival samt også en mængde koncerter med klassisk og anden musik.

Den ydre delen af auditoriet, med en original arkitektur, indeholder indkøbscentret Las Arenas med biografer, forretninger og restauranter for alle smagsretninger.

SANTA CATALINA-PARKEN

Nær Canteras-stranden og ved siden af havnen, Puerto de la Luz, ligger Catalinaparken. Handlen og restauranterne giver denne symbolske park, som besøges af både boliger og tilrejsende et kosmopolitisk perspektiv. Området beholder sit indtryk af havnemiljø igennem bygningerne Elder og Miller, det førstnævnte sted for Tekniske museet. I Millerbyggnaden findes i dag det Koreografiska centret, kaldt Trini Borull.

Hvis vi fortsætter mod La Isleta rejser sig det storslåede Castillo de la Luz omgærdet af en rosenpark som er blevet en oase for byboerne. Fortet blev bygget på 1500-talet og var under flere århundreder et af byens stærkeste forsver mod pirater og bortførere. Fra fortet skød man mod Drage og Morgan blandt mange anden, men man kunne ikke forsvare sig mod hollænderen, Pieter Van der Does, som indtog, ødelagde og satte byen i brand i året 1599. Sydpå fra parken begynder gaderne Avenida Marítima og Leon y Castillo, begge vigtige gader for at lære at føle byen.

Catalinaparken og dens omgivelser blev inkorporerede med byen i slutningen af 1800-talet efter at havnen Puerto de la Luz er begyndt at fungere. Det var et fjerntliggende sted på tiden da den egentlige bykernen lå i det historiske Vegueta, hvor byen blev født. I slutningen af havnen og kronet af en gruppe vulkanske bjerge ligger La Isleta, en bydel som kom til for at huse sømænd og havnearbejdere. Højst op på denne minihalvø ligger bydelen Las Coloradas, hvorfra man har en fantastisk udsigt over Canteras-stranden og revet, som er en lavaträng. Fra La Isleta løb lavaen ud i havet hvor den stivnede og dannede en mur som gør en del af området ved stranden til en naturlig swimmingpool. En stor del af dette område er beskyttet.

VEGUETA - TRIANA

Under næsten 400 år lå Las Palmas de Gran Canaria inden for bymurene i det antikke området Vegueta-Triana. I midten af sidste århundredet begyndte byen at vokse mod nord indtil det ikke gik længre. Samtidigt voksede den fra Catalinaparken med den lange Leon y Castillogatan som aksel og forbindelsesknude. Avenida Marítima er et moderne bygværk og gjort på mark som er taget fra havet.

Oprindelsen til byen Las Palmas de Gran Canaria går tilbage til 1478 nær en armé ledt af den spanske majoren Juan Rejón landssteg på La Isleta. Han tog umiddelbart sine tropper langs kysten imod syd til et sted beliggende højst op på en ås ved siden om flodfuren Guiniguadas udmunding, hvor motorvejen til den centrale delen af øen går i dag. Her, hvor vi i dag finder kapellet San Antonio Abad, slog han lejre og byggede et forsvarsværk af palmstammer som fandtes i overflod. Juan Rejon grundlagde uden at vide det provinsens hovedstad, som om fik navnet Real de Las Palmas. Det officielle navnet fik byen nogen år senere, efter den spanske erobringen 1515 og siden da er den kendt som i dag:

Las Palmas de Gran Canaria.

Vi anbefaler at starte besøget i Vegueta på Santa Anaplatsen, bare nogen meter fra den oprindelige lejrpladsen som valgt af erobrerne og som om blev kernen til den første byen, af hvilken en del endnu i dag bevares. Ved Santa Ana blev domkapitlet og biskoppaladset samt katedralen, indvendigt gotisk og installeret udvendigt neoklassisk. Katedralens Patio de los Naranjos, et arkitektonisk smykke, indkvarterer museet for kunst med sakrale motiver. Ved Santa Anaplatsen kan man også se Regentpalatset som er residens for præsidenten i højeste domstolen.

Ikke langt fra Santa Ana, bagom katedralen, ligger Casa Museo Colón, Kolumbusmuseet, som mindes den store opdageren Kristoffer Kolumbus ophold i byen på sin rejse til Amerika. Foruden pinakotek findes her værdifulde arkiver og samlinger relaterede til Amerka. I udstillingernes varierende kulturelle aktiviteter har historien om Atlanterhavet et priviligeret sted. Den rumslig bygningen med store indergårde har flere stendekorationer. Tagene af træ er smukt utsirede og alt afspejler mange aspekter af øens arkitektur.

Fra torvet Pilar Nuevo, som ligger frem for Kolumbushuset, udgår Calle de los Balcones som går vinkelret mod havet. På denne gade gemmer sig, bag en neoklassisk facade, den fremragende overraskelsen af det moderne atlantiske kunstmuseet (CAAM), som er et værk af arkitekten Francisco de Oiza. Der kan man blandt andet finde internationale avantgardeudstillinger.

Også nær Santa Ana-platsen, på gaden Doctor Chil, findes den antikke Augustin-konventets kirke som i dag er distriktdomstol, det barocka templet San Francisco de Borja, det sobere gamle præsteseminariet, som hver startport til syttenhundredetallets oplysning, samt Museo Canario som hovedsagelig bruges på øens spanske forhistoriske kultur. Det bevarer verdens største samling af rester af cromagnonmennesket. Nogen meter derfra ligger Den Hellig Andens sted, Plaza del Espíritu Santo, et torv med en helligdom af arbejdet sten i midten og omgærdet af Veguetas gamle patricierhuse. På bagsiden af katedralen, på Pilar Nuevo-torget, kan man mellem klokken 11.00 og 15.00 besøge det kulturelle håndværksmarkedet, hvor man kan beundre de forskellige kanariskahåndværkene og samtidigt også nyde af musikalske optrin. Den undanskymda Santo Domingo kirken og dens torve kompletterer den fængslende turen igennem den gamle bydelen Vegueta.

Straks efter byens grundlæggelse blev Triana født på den anden side af flodfuren Guiniguada, den nuværende landevejen til de centrale delene af øen. Hvis man står med ryggen mod Vegueta så har man frem for sig Plaza de Hurtado de Mendoza, populært kaldet Las Ranas (Frøerne) med det kommunale biblioteket og det antikke hotel Monopol, nu omgjort til indkøbscentrer med forlystelseslokaler og biografer, caféer og restauranter. Noget længre ned ligger teatret Pérez Galdós. Bag Hurtado de Mendoza-platsen ligger Plaza de Cairasco med den smukke bygningen Gabinete Literario, litterære kabinettet, og den gamle Alameda de Colón med San Francisco-kyrkan og hoteller Madrid. Nævnes kan også den anrika bygningen CICCA som indkvarterer sparbankens kulturcenter (www.lacajadecanarias.es/es_cultdepor.htm), der udgør et af kernepunkterne for byens kulturelle liv.

Fra Hurtado de Mendoza udgår også den smalle gaden La Peregrina, (begyndelse på Trianagatan), ved hvis slut Canogatan begynder og hvor man finder det hus hvor Pérez Galdós blev født og som nu er museum har tilegnet hans hukommelse og hans værker.

Trianagaten med alle sine forretninger tilbyder forskellige prøver på byens historiske arkitektur, hvor det mest optrin er den modernistiske. I den nordlig delen finder man San Telmo-kyrkan i parken med samme navne hvor Las Palmas første havn lå. Grunden til kirken dateres til 1694 og har smuk arabisk takstukatur og forgyldte altertavler. I San Telmo-parken, som præges af den sobere bygningen Gobierno Militar, finder man den restaurerede modernistiske pavillong og musikpavillong hvor man giver koncerter.

FRA BRAVO MURILLO TIL MESA Y LÓPEZ

Stadsdelen Triana slutter ved Bravo Murillo-gatan, langs der den nordlig bymuren gik i linie fra den nu forsvundne havnen. Denne mur indelukkede den antikke og noble bydelen Vegueta-Triana og strakte sig højst op på bjergskråningen hvor man endnu kan se rester af den. På Bravo Murillo-gatan ligger Palacio Insular, sæde for ø-bestyrelsen, (Cabildo de Gran Canaria) Bygningen er i rationalistisk stil og et projekt af Miguel Martín Fernández de la Torre. Vinkelret mod Bravo Murillo går Tomás Morales gade som strækker sig helt frem til Doramas-parken, hvor man finder de mange gymnasier og universiteter og vigtige boghandler. Her ligger også Konstitutions-eller-Obelisk platsen med en mindesten tilegnet godkendelsen af den spanske grundlagsförfatningen.

Mellem San Telmo-parken og Rafael O'Shanahans sted og parallelt med León y Castillos gade finder man de vigtigste administrative bygningerne for Canarias selvstyre. Halvvejs ligger Plaza de la Feria med en bronzestatue af Benito Pérez Galdós, et værk af billedhuggeren Pablo Serrano. Ved dette sted med sine rigelige indiske lagertræer finder man sædet for centrale Delegación de Gobierno og Comandancia Militar de Marina som er blandt de meget med afstand almene bygningerne. Længre frem finder vi Rafael O'Shanahans sted hvor Presidencia del Gobierno de Canarias ligger.

Aldeles derefter kommer vi til Trädgårdsstaden. Bydelen er fremdrevet af den engelske kolonien på øen under slutningen af 1800-talet. Dens kerne er Doramasparken, hvor man finder hoteller Santa Catalina og Pueblo Canario, begge på en mesterlig slags inspirerede af den traditionelle kanariska arkitekturen af den mångfasetterade kunneariske kunstneren Néstor Martín Fernández de la Torre. Doramasparkernes haver udviser en fin prøve på den kanariska floraen og i Bodegón Canarios indergård omringet af små håndværksbutikker, er det hver søndagsformiddag kanarisikofolkedans. I Pueblo Canario finder vi også Néstors museum som indeholder denne store kunstners værk som har inspireret hele omgivelsen.

Hvis vi fortsætter udvidelsen mod Catalinaparken kommer vi til gaden Mesa y López, en bred allé omgivet af lagertræ, centre for de store varehusene, boutiquer, banker, restauranter og udeserveringer. Alléen lukkes mod havet af murerne til marinebasen, som er integreret med havnen, Puerto de la Luz.

AVENIDA MARÍTIMA TIL SAN CRISTÓBAL

Fra selve Puerto de la Luz går langs havet Avenida Marítima, en motorvej omgivet af palmtræer og en animeret og lang gåtur som passerer Vegueta og fortsætter til den særegne bydelen San Cristóbal, præget af have og fiskeri, hvor livet synes at forflytte helt vid siden af resten af byen. I denne del udmærker sig San Pedro Mártirs tårne som ligger i havet, som alle føler som Castillo de San Cristóbal samt alle restauranterne med fisk som specialitet.

CIUDAD ALTA OG LOS RISCOS

Byen begyndte at udvides på 1600-talet på bjergskråningene som afgrænser kyststriben. Over bydelen Vegueta blev bydelene San José, San Juan, San Nicolás, San Roque og San Bernardo født. I midten af 1900-talet blev den udviklet såkaldte Ciudad Alta med opførslen af Avenida Escaleritas som om gav plads for bebyggelse på begge sider og gaden Pedro Infinito som er centre for bydelen Schamann og populært forretningscentrum for denne del af byen.

Gran canaria'

LAS CANTERAS

 


Havet Havne Sejling Dybhav Surfin Dykn Udflug Delfin Drinks