Ferie på Gran Canaria

 

Transport til og fra lufthavnen.


Billige flyrejser til Gran Canaria. Rejsebureauer. Lej en lejlighed. Billigeste fly tilbud.

Mad & Drikke

Opskrifter
MAD
Gran Canaria er verdensberømt for sit strålende klima, sine fantastiske strande, og sine forbløffende landskaber.
Landet indeholder imidlertid nogle skatte, der endnu er uopdagede af den besøgende, men har forbindelse til deres indbyggere, nemlig deres kultur og deres måde at leve på.

Blandt disse ting er deres gastronomi blevet udviklet gennem adskillige århundreder, med excellente råvarer (kød, fisk, frugter og grønsager).

 

Med de opskrifter vi tilbyder dig her, kan du prøve at lave nogle af retterne hjemme, men den bedste idé er at give dig selv nogle feriedage på Gran Canaria, og nyde vore smagsretninger på vore restauranter, som du vil finde overalt på denne ø.

Det traditionelle køkken er karakteriseret ved at være en sund og let diæt. Gedekød, dyreryg i sovs, biksemad eller det dejlige grise ben serveret i enhver restaurant eller "tapas bar" (snack bar) som forret eller snack. Men en af de mest traditionelle retter i det Canariske køkken er "Sancocho Canario", der er en sammenkogt ret, hvor hovedingrediensen er en saltet fisk (Cherne), kartofler og "Gofio".

Lokale frugter og grøntsager
De frugter og de grøntsager, man finder i de fleste forretninger, cafeer og restauranter er dyrket lokalt, og der er anvendt "normale" dyrkningsmetoder, som ofte betyder at de har mere smag, end gæster fra Nordeuropa normalt forventer. Når man køber frugt og grøntsager i et supermarked er det normalt let at skelne forskellen mellem de lokale og de importerede produkter.

De importerede produkter ser "perfekte" ud - samme form, samme farve, ingen mærker eller pletter, og de er ofte mærket "Import".

De lokale produkter kommer i pap - eller trækasser, bliver leveret direkte til butikkerne og markederne af lokale gårdejere. Frugten er ofte misdannet, men sædvanligvis smager det vidunderligt. Derfor vend ikke næsen opad, men prøv det.

Bananer (Platanos)
Den lokale variant af bananer er kortere og mere lige end "den almindelige" banan, og den er dejlig.

Appelsiner (Naranja)
Vælg de løse appelsiner, som ikke er perfekt formede. De er ideelle til at lave juice af.

Avocados (Aguacates)
De avokadoer, der sælges i Nordeuropa bliver lagret koldt til transport, og bliver modnet kunstigt.
De lokale avokadoer kommer lige fra træerne... og du kan virkelig smage forskellen.

Kaktus frugter
Frugterne fra de lokale kaktusser blive pist i store mængder her. De er meget saftfulde og indeholder mange spiselige frø. Når du køber dem i butikkerne er tornene normalt blevet fjernet, ellers læg dem på (sand) gulvet og børst dem af med en stiv kost eller en hård børste. Opbevar dem i køleskabet i nogle få timer, hvorefter du skærer enderne af, skærer skindet på langs, fjerner skindet og spiser det inderste,

Figner (Higos)
I sommermånederne kan friske figner plukkes direkte fra træerne - eller de kan købes i butikkerne. Spis ikke de figner, der har hængt i solen, da de let kan give maveproblemer. I resten af året kan tørrede figner købes enten i løs vægt eller pakket i plastik.

Mandler (Almendras)
Om efteråret bliver mandlerne høstet fra træerne, og lagret for at blive spist i løbet af året. De bliver ofte solgt i små plastikposer i butikkerne, eller ved vejen. Indimellem bliver de ristede, og andre gange er de dækket i salt eller sukker. Kanarierne bruger mandlerne til mange ting, desserter, kiks, kager, smørepålæg, likører etc. etc.

Tomater (Tomates)
Når du smager de lokale tomater, vil du opdage hvor megen smag, der forsvinder i den erhvervsmæssige udnyttelse af dyrkningsprocessen. Hvis du dyrker dine egne tomater hjemme, vil du vide, hvad vi mener.

Søde kastanier (Castañe)
I sæsonen er der gode forsyninger af søde kastanier, som kan spises friske eller grillede.

Meat
For kanarierne er kød en vigtig del af den daglige menu.

De spiser især gris, men også lam, ged, kanin of kylling. Du vil også finde kød på menuerne hos de restauranter, der serverer lokale retter.

Ged (Cabrito)
Ung ged bliver ofte serveret friteret (Cabrito Frito) eller som stuvning (Cabrito en salsa).

Gedekød har en kraftigere smag, i lighed med lam. Det bliver sædvanligvis serveret med ben, og kanarierne finder det normalt at bruge fingrene.

Kanin (Conejo)
Kanin bliver ofte serveret i en sovs/stuvning, eller i en paella eller friteret.

Smørbar pølse
Du kan se denne ofte krydrede pølse i kød udstillingerne i lange rækker, som har en nærmest orange farve. Det krydrede kød i pølsen bliver presset ud af skindet og smurt på brødet.

Pølse (Salchichó/Chorizo)
Der er et stort udvalg af spanske pølser til rådighed. Mindre mængder findes forpakket i plastik, eller fra kød køleren, eller du kan købe en hel pølse og skære den selv.

Den er for det meste ret hård og har et højt fedtindhold, og rigtig megen smag.

Skinke (Jamon)
Der er det sædvanlige udvalg af skinke i skiver, men det kan du få derhjemme, så hvorfor ikke prøve den røgede skinke....

Serrano er en spansk specialitet. Den hænger ofte hos slagtere og i restauranter og bliver skåret meget tyndt. Det kan være lidt sejt at tygge, men det smager excellent.

Fisk
De kanariske øer ligger mit i Atlanterhavet, som forsyner os med et godt udvalg af fisk. Mærkeligt nok er prisen lidt høj. Meget forskellig fisk sælges i dåse. Velkendt og dejligt at spise er Paella og Zarzuela.

Nogle af de vigtigste fisk er tun, sværdfisk, sardiner og blæksprutte.

Ost
På Gran Canaria er osten lavet af gedemælk. Der er meget få køer på øen, mest på grund af mangelen på græsningsarealer, så mejeriprodukter bliver importerede. Man kan finde alle mulige slags gedeost i butikkerne. Adskillige af øerne har en typisk oste specialitet, der er helt deres egen.

Bedst kendt er den røgede ost fra La Palma, og Flor de Guia fra Gran Canaria.

Kartofler, sovse og Gofio
Kartofler vokser godt på Gran Canaria. Kartofler og yams, eller søde kartofler, er en del af en stabil diæt. Gårdejerne kan få 3 - 4 afgrøder per år af de små kartoffel varianter. De bliver ofte spist med en eller flere sovse.

Kartofler bliver også brugt i tortilla, den spanske omelet. En anden traditionel "mætter" er Gofio, en mel brugt på mange måder.

Papas Arrugadas
Små, lokalt dyrkede kartofler, der koges i skrællen i vand kraftigt saltet. Saltresterne kan ses på det rynkede skind. De spises normalt med mojo sovs.

Grøn Mojo
En sovs, der bl. a. er lavet er lavet af grøn peber, hvidløg og krydderier.

Rød Mojo
En sovs, der blandt andet er lavet af rød peber, hvidløg og krydderier. Der findes ofte bløde og krydrede versioner.

Du vil bemærke forskellene i smagen på Mojo sovsene... fordi hver familie har sin egen opskrift.

Alioli
Hvidløgs mayonnaise, og også for Alioli gælder, at smagen er forskellig i hver restaurant.

Gofio
En slags mel, lavet af ristede og malede gryn/kærner. Det bruges med mælk til morgenmad, i drinks, i kødretter etc.

Canarierne siger, at det er meget sundt, og mange spiser det hver dag.

Desserts
Den mest typiske dessert er Bienmesabe, der er en blanding af honning, mandelkrem, æg og rom.

Derudover har man et bredt udvalg af tropiske frugter som papaya, avocado og mangoer. Ristede bananer bliver også efterspurgt meget. Prøv også kiks og marengs fra Moya og marzipan-pralinerne fra Tejeda.

Vand
Der er to vandsystemer på øen. "Hoved vandet" bliver leveret af lokale myndigheder, og bliver brugt i husene i byer og landsbyer. "Natur vand" bliver også anvendt i landområderne, i husene og på landet.

Turister bliver rådet til at købe og anvende vand på flaske.

Og her er et rigtigt godt tip: Koldt vand (til at drikke) lige ud af køleskabet, kan synes forfriskende, og vil køle dig ned, men det er vigtigt ar erkende, at det kan have den modsatte virkning. Din krop bliver køligere, der hvor vandet kommer til, og kroppens automatiske svar på denne nedkøling vil være, at kompensere ved at varme din krop op.

Natur vand
Der findes et netværk af rør, kløfter og tanke på øen, der bringer det naturlige "kilde" vand fra højderne til gårde, byer og landsbyer på de lavere liggende dele af øen. Vandkvaliteten er glimrende, men kvaliteten af rør og tanke er ikke altid så god.

Turistområderne har sædvanligvis en god vandkvalitet. Turister bliver normalt rådet til at købe flaskevand til drikkebrug, og til at lave te og kaffe af etc. Det lokale vand skulle være i orden til madlavning og badning.

Vand fra hanen
Kvaliteten af vand fra hanen varierer fra område til område. Vand ( i nogle få byer ( områder )) kan drikkes fra hanen, men for at være sikker, så check det med myndighederne. Kvaliteten af vandet i byerne kan variere fra uge til uge. De sædvanlige kemikalier bliver tilført vandet.

Flaske vand - kildevand
Vand uden gas: Der er adskillige firmaer på øen, der hælder kildevand på flasker og distribuerer det til forretninger, supermarkeder, kafeer og restauranter. Det leveres i plastikbeholdere eller glasflasker, i forskellig størrelse fra 100 ml. til 8 liter.

Tag altid en flaske vand med dig, hvis du går eller kører.

Flaske vand - gasificeret
Vand med gas: Dette er det samme som kildevand uden gas, med med bobler tilført, altså gasificeret.

En meget stor del af drikkevandet på øen stammer fra Aqua's de Firgas.

Et selskab, der gør meget for drikkevandet på øen er AquaLyng


Vin
I det 16. århundrede var den mest berømte vin, der blev eksporteret fra Gran Canaria, kendt som "malvasia" eller helt enkelt "Vin fra Gran Canaria". I dag bliver der produceret et meget større udvalg af vin på øen, under "denomination of origin", "Monte Lentiscal", og "denomination of origin", "Gran Canaria". De drue arter, der bliver dyrket mest er "negra común, negramoll, tintilla, moscatel negra, malvasia oa listan.

Begge denominationer dækker ca. 12 handelsmærker, der producerer unge, rød og hvidvine. Disse fortræffelige vine har allerede erobret det lokale marked og deres berømmelse vokser støt.

Et af de enestående aspekter af Gran Canaria er de forskelligartede mikroklimaer, der findes på øen. Det er derfor druer af samme art, der bliver dyrket på et meget lille geografisk område, repræsenterer sådan et bredt område af oenologiske karakteristikker.

En anden fremherskende karakteristik af de lokale vine er det faktum, at de fleste af vinene blev præsenteret på øen før phylloxera plagen, der ødelagde Europas Vingårde, dukkede op.

Af den grund er det muligt at dyrke vin uden at skulle ty til podning, hvilket betyder at øens vitikultur har bestemte enestående karakteristikker.

Den bedste måde at lære Gran Canarias vinkultur at kende, er at besøge øens vinkældere. Nogle af disse kældere har deres egne museer, og praktisk talt alle af kældrene har faciliteter, så man kan smage vinene, og hvor du kan købe de lokale vine direkte. I mange kældre er det også muligt at nyde det lokale køkken ved forudbestilling.

Denne "genfødsel" af vitikulturen på Gran Canaria er blevet beriget ved indvielsen af "The Wine Museum", der har til huse i centrum af Santa Brígida. Dette hus er over 2 hundrede år gammelt.

Øl
Der findes ingen bryggerier på øen - råmaterialerne vokser ikke godt her, og der er heller ikke nok fladt landbrugsland. De populære spanske øl er Dorado, Tropical og San Miguel.
"Fremmede øl" er meget udbredte hernede med Heiniken som den mest populære.

Rom
Den mest populære drik på Gran Canaria er rom, med eller uden cola (med cola, Cuba Libre); I byen Arucas ligger fabrikken "Arehucas" , hvor canarierne har fremstillet rom i over 100 år. Det stammer fra den periode da sukkerrør var en vigtig afgrøde for Canarie Øernes økonomi, og de eksporterede deres "hemmelighed" om hvordan man fremstillede det, til Syd Amerikanerne under koloniseringen.

Rom m/honning
En rom baseret honning likør. Populær som aperitif eller som likør efter et måltid. Der er adskillige fabrikanter, og som med de fleste ting - kvaliteten svinger med prisen. Køb dem, der er lidt dyrere, og som er til rådighed i de større supermarkeder.

Kaffe
Kaffe er populær på øen. Traditionelt bliver den lavet på en percolator (expresso) over ild eller på komfur, men det bruger megen tid, så barer og kafeer har maskiner for at kunne lave kaffen hurtigt. Bønnerne er ofte friskmalede. Kaffepauser på kontorer og i forretninger bliver ofte holdt i en lokal bar. Denne praksis fremmer også den sociale kontakt.

Kaffe solo
Stærk sort kaffe, serveret i små kopper.

Kaffe med mælk (Cafe con leche)
Kaffe med varm mælk serveret i større kopper. Læg mærke til at denne mælk næsten altid er pasteuriseret mælk, da frisk mælk er praktisk taget ukendt. (Se mælk herunder).

Mælk mælk (leche leche)
Kaffe med 2 slags mælk; pasteuriseret mælk og lidt kondenseret mælk. Det er normalt ikke nødvendigt at bruge ekstra sukker.

Kaffe Cortado
Næsten som kaffe med mælk, men serveret i små glas eller små kopper. Mange spaniere bruger dette som en lille snack, og tømmer glas eller kop i en eller to slurke.

Kaffe Condensado
Kaffe med kondenseret mælk, bliver serveret i små glas med et lag af kondenseret mælk i bunden og sort kaffe på toppen. Rør rundt og vent, før du drikker. Nør man rører rundt blander man mælk og kaffe og ventetiden er for at tillade eventuelle kaffekorn at bundfælde sig. Der er normalt ikke brug for ekstra sukker.

Carajillo
Sort kaffe med lokal cognac. Normalt serveret i små kopper og kan indeholde op til 50% spiritus, afhængig af din smag og hvilket humør den, der laver kaffen, er i.

Drik det ikke, hvis du kører bil, da den varme alkohol virker hurtigt.

Appelsin juice
Appelsin juice bliver normalt lavet af lokale appelsiner, mens du venter. Det serveres i et højt glas med is, hvis du kan lide det, en ske til at røre med, og ekstra sukker, hvis du ønsker det sødere.

Mælk
Der er næsten ingen malkekvæg på øen, så forvent ikke "frisk mælk", eller flaskemælk. Det er ikke en del af livet her. Hvis du beder om frisk mælk i en restaurant eller i en bar, vil du sandsynligvis få en mærkelig reaktion. Det er det samme som at bede om gedemælk i en nordeuropæisk kafé... De har sandsynligvis hørt om det; de bruger det aldrig, og ingen er så dumme, at de spørger efter det!

Pasteuriseret mælk kan fås i supermarkeder og forretninger, og kondenseret mælk bruges i stedet for mælk, sødemiddel i madlavning, desserter og kaffe.

Pasteuriseret mælk
Næsten altid tilgængeligt i supermarkeder og forretninger, og i et stort udvalg af typer og fabrikater .. cremet, normalt, halv fedt, ekstra calcium og vitaminer etc.

Condenseret mælk
Anvendes i kaffe og madlavning, og det findes i forretninger og supermarkeder og findes i mange størrelser inklusive praktiske tuber.

Gede mælk
Bruges meget, men er sjældent til salg kommercielt. Du kan måske skaffe noget hvis du taler med de lokale beboere i de landlige områder.

Gedeost kan fås overalt


Havet Havne Sejling Dybhav Surfin Dykn Udflug Delfin Drinks