Ferie på Gran Canaria

 

Transport til og fra lufthavnen.


Billige flyrejser til Gran Canaria. Rejsebureauer. Lej en lejlighed. Billigeste fly tilbud.

Kunst
Arkitektur

De fleste mindesmærker man kan se på Gran Canaria er senere end tiden før erøvringen selvom man kunnet bevare nogle fund som har sin herkomst fra urbefolkningen på øen.

Den tidligste arkitektoniske stil er den gotiske fra 1400-talet, hvor katedralen i Las Palmas de Gran Canaria er et eksempel. Man kan også finde eksempel på den gotisk-arabiske stil i værk fra 1500-talet som f.eks. kirken San Juan Babtista i Telde. 1600 og 1700-talen er den gyldne barokken tidsepoke som også har spor av arabisk stil. Kirkerne Santo Domingo og San Telmo i Las Palmas de Gran Canaria er eksempeler på dette.

På 1800-talet blev øens arkitektur tilført nye skeler af de liberale borgenes tanker og også fra adelen. Et godt udtryk for dette er der som i dag er det litterære kabinettet i Las Palmas de Gran Canaria. Modernismen kom i begyndelse af 1900-talet, en stil som på 30-talet overgik i rationalismen, hvor arkitekten Miguel Martín Fernández de la Torre udmærkede sig med værker som facaden til Cabildo Insular eller Paraderne i Tejeda.

I slutningen af 1900-talet kom nye skabelser og der kan betones interiøret i Centro Atlántico for moderne kunst af Sáenz de Oiza, auditoriet Alfredo Kraus af Óscar Tusquets samt Woermann-tornet af Iñaki Ábalos og Juan Herreros. Det er de nye ikonerne for en by i konstant forandring.

Skulpturer

San Juan kirken i Telde er et referencepunkt når det gælder at analysere Gran Canarias skulpturkunst mellem 1500-talet og 1900-talet. Man søger sig gerne udenlands, for eksempel til Mexico for at erhverve krucifikset og den snidede altertavlen i træ.

Under den barokinspirerede epoken importerede man hovedsagelig fra Västindien. José Luján Pérez (1756-1815), gav navne til den skole som bærer hans navne, og som værner om den kanariskaidentiteten. Skolen kan siges være vuggen til store kunstnere i dette århundrede. Tony Gallardos rene linier i abstrakte koncepter bearbejdede i skrot og industrimateriale åbner nye veje på 1960-talet, en epoke som foregår moderne kunstnere som Martín Chirino, som har byttet sin abstrakte kunst mod offentlige skulpturer og hvis identitet bl.a. vises i "Lady Harimaguada" i den grankanariske hovedstaden.

Billedekunst

Blandt billederne fra 1400 og 1700-tallet er flere af flamsk oprindelse. Man kan i dag beundre dem i det lille Nieveskapellet i Agaete, eller Guadalupemadonnan i kirken San Juan Bautista i Arucas.

På 1800-talet udmærker sig Manuel Ponce de León og i begyndelse af 1900-talet lyser personligheder som Néstor de la Torre (1887-1938) som er den som mest udtrykker den kanariskasærpræget. Under århundredets første årtier er det mange kanariska kunstnere som følger i foregående århundreders kølvand som Nicolás Massieu y Matos. Skolan Lújan Pèrez kommer frem med prominente figurer som Jorge Oramas, Santiago Santana og den allerede citerede Felo Monzón som medvirkede sammen med Lola Massieu i grundlæggelsen af gruppen Ladac.

Vel inde i 70-talet influeres mange kunstnere af den nye kunsten igennem den amerikanske abstraktionen og eklekticismen hvor man i udførelsen ofte anvender sig af forskellige materialer.

 

 


Havet Havne Sejling Dybhav Surfin Dykn Udflug Delfin Drinks