Ferie på Gran Canaria

 

Transport til og fra lufthavnen.


Billige flyrejser til Gran Canaria. Rejsebureauer. Lej en lejlighed. Billigeste fly tilbud.

Færdselsregler. Man siger ofte at Spanierne køre med hovedet under armen, men det er nok fordi, man ikke kender deres måde at køre på. De følgende linier skulle gerne medvirke til at forstå dette.

Mange steder på Gran Canaria, skal man som herhjemme betale for at parkere. Den blå farve i gaden betyder, at parkeringspladsen er afgiftsbelagt det meste af dagen. Du kan læse nærmere på billetautomaten. Gul linie betyder parkering forbudt.

Hastighedsgrænser: 20 km pr. time i bolig områder, 50 km. pr. time i bebyggede områder, 90 km pr. time på landeveje, 100 km pr. time på veje med dobbelte kørebaner, 120 km pr. time på motorveje, og 70 km pr. time på andre veje.

Brug af sikkerhedsseler er påbudt, også på bagsædet.

Ulovligt parkerede biler fjernes af politiet og du bliver præsenteret for en væsentlig bøde. Husk politiet samarbejder, så de skal nok finde dig selv om du er vendt hjem. Bøden er på ca. 300 €.

I Las Palmas overvåges trafikken med webcams. Der er indbygget radarkontrol - så kør ikke for stærkt.

Kun GPS og håndfri brug af mobiltelefon er tilladt.

Når du lejer bil skal du være sikker på, at alt hvad loven kræver findes i bilen. Det er dig som chauffør der har ansvaret. Det er i dag lovpligtigt at have 2 stk. advarselstrekanter i bilen og mindst 1 refleksvest. Hvis du siger ud af bilen på grund af motorstop, skal du bære den.
Har du børn under 12 år, og de er under 1,5 meter, skal de være fastspændt i børnesæde.

Flettereglen som man kender i Danmark, når man køre ind på en motorvej, kender man ikke her. Det er altså ikke fordi den bagfra kørende er dum, han/hun ikke trækker ud, så man kan komme fremad. Skal man ind på en motorvej, og tilkørslen ikke er lang nok, ja så må man holde stille, til den højre bane er fri, for bagfra kørende trafik, så man derefter kan komme ind på motorvejen.

Lys må man ikke køre med om dagen, men i tunneller skal man have lys på, glemmer man at slukke, når man er kommet ud, vil man opdage, de modkørende blinker med lyset, eller den forankørende stikker armen ud af vinduet, og sætter tommelfingeren sammen med de fire andre fingre, 3 – 6 gange. Begge dele betyder kort og godt ” Sluk lyset”

Venstresving er kun tilladt ganske få steder, og de steder man må, er man ikke i tvivl, der står store skilte, ellers må man fortsætte frem til næste rundkørsel, dreje hele vejen rundt, og køre tilbage igen, så kan man dreje ind til højre, til det ønskede sted. Af samme grund vil man også møde unormale vigepligter f.eks. i Playa del Ingles, pludselig vil man få en stop tavle selvom man skal lige ud af den samme store vej, men det er lavet for at bilister fra en mindre vej kan komme til venstre, uden at lave noget forkert. Nu er der nok enkelte der vil sige at et enkelt venstresving er der ingen der opdager, og dermed tænker man nok på pengepungen, men det er ikke det værste. Spanierne forventer ikke at der pludselig holder en bil midt på vejen, for at vente på fri bane forfra, så man er næsten sikker på, at blive påkørt bagfra, og det kan få ganske alvorlige følger, så er det bedre at køre lidt længere frem, og komme helskindet gennem resten af ferien.

Kø er en del af dagligdagen på Gran Canaria, og det ser ud til, man må leve med det. Som nævnt under venstresving, er der også ved kø – kørsel, stor risiko for at blive påkørt bagfra. Kommer man til en kø, så skal man slå blinklyset til venstre, så ved de næste bilister at her er noget rivende galt ( det er jo ikke en, der skal til venstre) så de sætter farten ned. Når man ikke længere er den sidste i køen, slår man blinklyset fra igen, og den bagved holdende tager over, osv.osv.

Fodgængere er fredet her på Gran Canaria, man siger, at påkøre man en fodgænger i en overgang, er straffen den samme, som hvis man skyder sin svigermor! Kommer man – som bilist, frem til en overgang hvor der står fodgængere og venter, skal man holde stille, så når man nærmer sig, tager man farten af, blinker til venstre, så gør man forgængeren opmærksom på, at man vil holde stille, og samtidig viser man bagved kørende, at man sætter farten ned, eller stopper helt.

Børn under 12 år må – heller ikke her – sidde på forsædet, og man ser ikke igennem fingre med det.

Spiritus kørsel er en alvorlig sag, også på Gran Canaria, i sær hvis man er turist. Det er de samme grænser som i Danmark (0,5 promille) der gælder her, så mit råd er, at lade helt være. Taxi er så billig her, og de skal jo også leve. Køre man alligevel med en lille blæser på, og er så heldig at blive taget – inden det går galt, kan man godt vinke farvel til de sidste feriepenge, og mere til. Er man uheldig, og skader andre eller sig selv, er det naturligvis meget værre. Mange uheld her har dødelig udgang, tænk på, at der enten er en hård bjergside, eller en afgrund, og begge dele er lige farlig. Husk at medbringe koldt vand til turen. God og sikker tur!

Parkering kan være noget af en opgave, og finder man endelig en ledig plads, er kantstenen malet gul. Man har nu indført parkeringsafgift i de fleste byer på sydkysten, det er nemt at finde ud af, hvid streg koster ikke penge, det er ofte i forbindelse men bolig områder, blå streg koster penge, billet trækkes i den nærmeste automat, eller der står en vagt i nærheden, som kommer og kradser lidt penge ind. Holder man ved gul ( hvor der altid er plads) og de forkerte opdager det, bliver bilen fjernet, sat på en speciel plads, og så skal man betale for at få den udleveret igen. Venter man i et par dage skal man være opmærksom på, at der er et gebyr pr. dag også. Nogen vil sige, det er sgu lige meget, det er en udlejningsbil, og vi rejser hjem i morgen, men billetten kommer hjem til Danmark, der er et velfungerende samarbejde, og det bliver ikke billigere af det. Mit råd er, sæt bilen ved hvid afmærkning, eller betal ved de blå streger.

Fartgrænserne er her, som i Danmark, lavet for at de skal overholdes. Der er her – som i Danmark, mange der køre stærkere alligevel. Man holder ofte fartkontrol på Gran Canaria, både med rader i vejsiden, og fastmonterede radar på biler og motorcykler. Det koster mange penge at køre for stærkt, mindste takst er 90 Euro, og derefter stiger det hurtigt. Det er med fartbøder, som med alle andre bøder, de betales kontant ved kasse 1.


Havet Havne Sejling Dybhav Surfin Dykn Udflug Delfin Drinks